
 

 

 
 
April 22, 2025 
 
 
TO:  Staff 
 
FROM:  Amy J. Bodek, AICP 
  Director of Regional Planning 
 
SUBDIVISION AND ZONING ORDINANCE INTERPRETATION MEMO NO. 2025-03 – DISASTER 
RECOVERY: CERTIFICATE OF COMPLIANCE REQUIREMENT FOR TEMPORARY HOUSING AND 
REBUILD PROJECTS 
 
PURPOSE 
 
This memorandum explains when a Certificate of Compliance (“C of C”) is required for temporary 
housing and rebuild projects in areas impacted by the Eaton and Palisades fires (“fire impact areas”).  
 
BACKGROUND 
 
The County prioritizes rapid recovery and reconstruction from the devastation of the Eaton and 
Palisades fires. The Board of Supervisors (Board) granted Emergency Authority to the Director of 
Regional Planning (Director) to streamline disaster recovery. To this end, LA County Planning staff 
(Staff) will determine whether a C of C is required for temporary housing and rebuild projects on 
properties in the fire impact areas through a simplified and abbreviated process. This process is 
intended to facilitate a speedy review while still being generally consistent with the requirements of 
Subdivision Map Act Section 66499.34 and County Code Chapter 21.60 (Certificates of Compliance – 
Notices of Violation). 
 
INTERPRETATION 
 
In the fire impact areas, Staff will use the following process to determine whether a C of C is required: 
 

1. Temporary Housing is not a permanent improvement and does not require a C of C. 
 

2. Like-For-Like Rebuild Projects. It is reasonable to believe that structures approved under 
County Code Section 22.256.050 (Disaster Recovery – Like-For-Like Replacement) were 
previously issued building permits. Therefore, like-for-like structures will be reissued building 
permits. Subdivision Map Act Section 66499.34 requires a local agency to issue a C of C before 
they issue any permit or grant of approval. Therefore, a C of C is not required for like-for-like 

https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=GOV&sectionNum=66499.34
https://library.municode.com/ca/los_angeles_county/codes/code_of_ordinances?nodeId=TIT21SU_CH21.60CECOOTVI
https://library.municode.com/ca/los_angeles_county/codes/code_of_ordinances?nodeId=TIT21SU_CH21.60CECOOTVI
https://library.municode.com/ca/los_angeles_county/codes/code_of_ordinances?nodeId=TIT22PLZO_DIV9AD_CH22.256DIRE_22.256.050LIKERE
https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=GOV&sectionNum=66499.34
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rebuild projects because the structures were previously issued building permits and are now 
being rebuilt pursuant to reissued building permits.   

 
3. Accessory Dwelling Units are accessory units and do not require a C of C.  

 
4. Not-Like-For-Like Rebuild Projects (New Construction): 

 
a. Land with a Recorded C of C or Lot Line Adjustment, as Effectuated Through Deeds. No 

additional research is needed, and a C of C is not required. 
 

b. Vacant Land Not Previously Developed. A C of C is required for deed created dashed line 
parcels and parcels within an Antiquated Tract Map with solid parcel lines. 

 
c. Land Previously Developed: 

i. Deed Created Dashed Line Parcel. Staff will review all available documentation, 
including historic Assessor’s Parcel Maps and County Assessor’s records, to determine 
if the parcel was created prior to March 4, 1972, which is the effective date of the 
Subdivision Map Act. If this documentation shows that the parcel was created prior 
to March 4, 1972, a C of C is not required. 

ii. Parcel Within an Antiquated Tract Map with Solid Parcel Lines.  If the parcel was 
created by an antiquated Tract Map or through Board approval, a C of C is not 
required. 

 
APPLICABILITY 
 
This memorandum applies to properties in the fire impact areas and will expire when the Director 
stops implementing the provisions of County Code Chapter 22.256 (Disaster Recovery) in these 
areas.  
 
If you have any questions regarding this interpretation, please contact Timothy Stapleton at 
tstapleton@planning.lacounty.gov.  
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