
 

 

August 20, 2020 
 
 
TO:  Staff 

FROM:  Amy J. Bodek, AICP  
  Director of Regional Planning 
 
SUBDIVISION AND ZONING ORDINANCE INTERPRETATION NO. 2020-01 
MEASUREMENT CRITERIA FOR OUTDOOR USES   
 
PURPOSE 
 
This memorandum establishes that when an outdoor use is required to obtain a 
Conditional Use Permit (CUP) because it is located within a defined distance from a 
specified zone or use, then the defined distance shall be measured from the lot line of the 
property containing the outdoor use to the lot line of the property containing the specified 
zone or use.  
 
BACKGROUND 
 
Three Community Standards Districts (CSDs) contain a requirement that a CUP is 
required when an outdoor use is located within a defined distance from a specified zone 
or use:  
 
1) CASTAIC AREA CSD 

Zoning Code Section 22.312.070.B. Outdoor Activities and Storage. All principal 
uses within 500 feet of a residentially or agriculturally zoned property that are 
conducted outside an enclosed structure or involve outdoor storage shall require 
a CUP. 
 

2) FLORENCE-FIRESTONE CSD 
Zoning Code Section 22.324.070.C.2.b. Outdoor Businesses. All principal 
business activities, except plant nurseries, parking lots, and customer parking, 
conducted outside an enclosed structure within 250 feet of a Residential Zone or 
sensitive use shall require a CUP. 
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3) WEST RANCHO DOMINGUEZ-VICTORIA CSD 

Zoning Code Section 22.350.070.F.2. All activities conducted outside an enclosed 
structure and located within 500 feet of a Residential Zone, except for parking, 
vending machines, shopping carts, and accessory uses, shall require a CUP. 

 
Within these three CSDs, either the word “use” or “activity” is used to indicate from where 
the defined distance shall be measured to determine whether a CUP is required. 
Clarification was needed as to what “use” and “activity” mean as they relate to measuring 
from outdoor businesses.  
 
POLICY 
 
For purposes of implementing these Zoning Code Sections and any future Zoning Code 
Sections with similar language, “activity” shall mean the activity of the use, regardless of 
whether or not it is taking place in any given moment, and therefore, shall be understood 
to be synonymous with the property’s “use.” Furthermore, “use” shall be understood to 
mean the use of the property and shall cover all parts of the property. Therefore, the 
defined measurement shall be taken from the lot line of the property as shown in the 
example below and shall be in compliance with Zoning Code Section 22.04.050 regarding 
“Rules for Measurement.”  In order for a stated exemption, such as parking, to not be 
included in the measurement, it must be clearly delineated on the Site Plan or Exhibit “A” 
and cannot be located within an enclosed yard area.  
 
EXAMPLE DIAGRAM 
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APPLICABILITY 
 
This memorandum shall apply whenever a Zoning Code provision requires a 
measurement of a defined distance from an outdoor use to a specified zone or use in 
order to determine if a CUP is required, until such time that the Zoning Code is amended 
to clarify these provisions.   
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