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RE: Voting Requireinents for Regional Planning Commission

On October 15, 2002, your Board requested the Regional Planning
Commission to change its procedural rules so that actions taken by the
Commission must be approved by a majority of its membership. In connection
with that request, you have asked this office whether the Board has the ability to
require the Regional Planning Commission to make such a rule change, and you
also asked for a report on the Regional Planning Commission's procedural rules
regarding voting.

Your Board is authorized to establish rules that govern the
Regional Planning Commission's procedures. Such rules could include a
requirement that Commission actions must be approved by a majority of the
entire Commission.

As discussed below, the Regional Planning Commission has
amended Section 6 of its Rules of Procedure to change its voting requirements in
response to your Board's request.

Previously, the Commission's Rules of Procedure provided that
approval of any motion, except a legislative recommendation, required the
affirmative vote of a majority of those Commission members present and voting.
Approval of a legislative recommendation, on the other hand, required the

HOA.166396.3



affirmative vote of a majority of the Commission. Examples of legislative
recommendations include adoption or amendment of a zoning ordinance, the
general plan, or a specific plan.

The effect of these rules was that a legislative recommendation
could not be approved unless three Commissioners voted in favor of it, as three
members constitute a majority of the Commission membership. Since a quorum
of the Commission consists of three members, other motions could be approved
by a 2 to 1 vote when only three Commissioners were present at a meeting or if
abstentions resulted in only three members participating in.a vote.

The Regional Planning Commission follows the "Procedural Rules
for County Commissions and Committees Based on Robert's Rules of Order
(Abridged)," which is distributed by the Executive Office to all County
commissions and committees when they are first established, as well as to newly
appointed members of existing commissions and committees. In addition, the
Regional Planning Commission has adopted its own supplementai Rules of
Procedure. County Code Section 2.108.050 authorizes the Commission to adopt
rules and regulations for the administration of its affairs.

The Procedural Rules for Commissions and Committees provides
that "a majority vote, with certain exceptions . . . , is sufficient for the adoption of
any motion that is in order." Robert's Rules of Order, Section 43, explains that
when the term "majority vote" is used without qualification, as in the case of the
basic requirement for approval of an action, it means more than half of the votes
cast by persons legally entitled to vote, excluding abstentions (also referred to as
those "present and voting"), at a meeting at which a quorum is present.

As described above, prior to its recent rules amendment, the
Regional Planning Commission followed this rule, except for legislative
recommendations, and the rule was reiterated in its own Rules of Procedure.! We
are informed that this practice is the norm rather than the exception for County
commissions and committees, most of which are guided by the Procedural Rules
for Commissions and Committees disseminated by the Executive Office.

'With regaid to the different rule for legislative matters, Government Code
section 65354 requires the affirmative vote of a majority of the Commission
membership to approve legislative recommendations concerning the general plan;
County Code Section 22.16.180 has the same requirement for recommendations
to amend the Zoning Ordinance.

HOA.166396.3



Likewise, many planning commissions, city councils, and other
legislative bodies in California take action by a majority vote of those actually
voting. In doing so, they follow the general rule that "in the absence of a contrary
statutory provision, a majority of a quorum constituted of a simple majority of a
collective body is empowered to act for the body." (F.T.C. v. Flotill Products
(1967) 389 U.S. 179.)

Your Board does not follow this rule because there is a contrary
statutory provision that requires a county board of supervisors to act by a majority
of its entire membership. (Government Code section 25005.) No such contrary
statute exists for city councils, and the courts have held that the favorable vote of
a majority of a quorum is necessary for a city council to adopt an ordinance or
resolution. (Kennedy v. City of Ukiah (1977) 69 Cal.App.3d 545.)

State law does not prescribe a particular vote requirement for
planning commission actions, but rather authorizes the Board of Supervisors to
establish for its planning commission rules and procedures which do not conflict
with state or federal laws. (Government Code section 65102.) Consistent with
this authority, your Board could require the Regional Planning Commission to
provide in its Rules of Procedure that motions must be approved by a majority of
its total membership.

The Regional Planning Commission has already amended its Rules
of Procedure to provide that approval or disapproval of any application for a land
use approval (such as a conditional use permit, oak tree permit or other permit,
variance, nonconforming use or structure review, tentative tract map or tentative
parcel map), as well as any legislative recommendation, requires the affirmative
vote of a majority of the Commission. The amended rules also provide that when
such a motion fails to receive at least three votes either for or against the motion,
and any Commission members are absent, the matter will be carried over to a
subsequent meeting.> When all Commission members are present, an abstention
shall constitute concurrence with the majority of those who vote on a land use
application or legislative recommendation.

After considerable discussion, the Commission determined that
other motions would continue to require approval by a majority of those
Commissioners present and voting, because applying the new rule to such
motions, which are procedural in nature, could impede the efficiency of the
Commission and delay its substantive decision-making to the detriment of private
applicants. Examples of such motions are: approval of minutes, approval of

2An abstention is not considered to be an absence.
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agenda or changes to agenda, continuance of agenda items, instruction to staff to
place matters on future agenda, scheduling special meetings and field trips,
reopening a hearing that has been closed, requests for reports or materials from
staff, and the annual election of the chair and vice-chair.

The Commission concluded that the amendment it approved was
fully responsive to your Board's request, and it also directed the Department of
Regional Planning to survey the voting of the Commission in the coming months
and report back with its findings. A copy of the amended Rules of Procedure is
attached.
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c:  David E. Janssen
Chief Administrative Officer

Violet Varona-Lukens, Executive Officer
Board of Supervisors

James E. Hartl, Director
Department of Regional Planning
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