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November 26, 2013

VIA US MAIL

Ms. Thuy Hua

Los Angeles County Department of Regional Planning
320 West Temple Street, 13 Floor

Los Angeles, California 90012

Re:  Proposed Ordinance Establishing Baseline Standards for
Renewable Energy Projects

Dear Ms. Hua:

Thank you for providing Southern California Edison (“SCE”) with a copy of the above
captioned Ordinance (the “Ordinance”). The Ordinance provides a series of requirements that will
assist the County in regulating the siting of renewable energy projects. The purpose of this letter is
to.advise the County as to our concerns regarding the Ordinance and to request clarifications that
will harmonize the Ordinance with California law.

The design of SCE’s generating stations, substations, and transmission lines (including, but
not limited to interconnection facilities) are regulated by Order of the California Public Utilities
Commission (“CPUC”), Unfortunately, the Ordinance creates regulations (inclusive of design
requirements) that either expressly or implicitly conflict with the CPUC’s jurisdiction. For example,
Section 22,52.1620 of the Ordinance would require that SCE obtain discretionary approvals from
the County prior to developing a solar facility. Pursuant to CPUC General Order 131D, SCE is
required to consult with jurisdictions. However, the CPUC has clarified that SCE is not required to
seek discretionary approvals such as conditional use permits. Accordingly, the County would be
expressly preempted from enforcing these requirements against SCE installations. See San Diego
Gas & Electric Co. v. City of Carlsbad, 64 Cal. App. 4™ 785 (Cal. App. 4™ Dist. 1998) (City
preempted from enforcing requirements where CPUC has either expressly or implicitly entered the
field of regulation). Similarly, Section 22.52.160(H) of the Ordinance establishes undergrounding
requitements for transmission lines. The undergrounding of SCE’s transmission lines is governed
under SCE Tariff Rule 20. A Tariff Rule is a rule of service that is ap‘!:)roved by the CPUC. See City
of Anaheim v. Pacific Bell Co., 119 Cal, App. 4™, 838 (Cal. App. 4" 2004) (undergrounding tariff
rule constituted CPUC’s entry into field of regulation for utility undergrounding).

It is not clear to SCE whether the County intended to regulate renewable generating
facilities owned and operated by SCE or our interconnection facilities (whether or not such facilitics
serve privately owned facilities). Accordingly, SCE respectfully requests that the County clarify
that SCE is not subject to the requirements of the Ordinance. Therefore, SCE proposes the
following text be added to Section 22.52.1610(B).
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B. Exemption. The provisions of this part 15 shall not apply to
any small scale renewable energy system, utility-scale renewable
energy facility, or temporary meteorological tower approved prior to
the effective date of the ordinance establishing this part 15. In
addition, the provisions of this part 15 shall not apply to: (i) systems
(inclugive of small-scale renewable energy systems, utility-scale
renewable energy facilities, or wind towers) owned or operated by
publicly regulated utilities; (ii) facilities that are subject to regulation
by the California Public Utilities Commission; (iii) facilities that
interconnect small-scale renewable energy systems, utility-scale
renewable energy systems, or wind towers, (including, but not limited
to transmission lines or substations owned or operated by a publicly
regulated utility): or {iv) any other facility or equipment where the
County is otherwise preempted from exercising its jurisdiction,

SCE respectfully submits that the inclusion of the foregoing clarification will eliminate
conflicts in the future and will ensure that the proposed Ordinance is compliant with California law.
Thank you in advance for your assistance in this matter and for considering SCE’s concerns.

ME:yl:LA County Dept of Reg Pln.docx



